torsdag 29 januari 2009

Riktigt godis

I söndags var jag och Arum (flickvännen) och kollade in en kompis bakverksskola som hade öppet hus, något som vi också gjorde förra året. Återigen i år så hade skolans elever gjort godiskonstverk:















Godis






Robert är glad (1)










Robert är glad (2)


Hur jag jobbar...

Jag försöker använda så mycket av min lediga tid (då inte flickvännen håller mig upptagen) till att klura ihop musik på min Macbook. Jag är fortfarande nybörjare i Logic Pro men hoppas kunna lära mig en hel del innan skolan börjar...

"Studion" är liten men det räcker. Har min strata plus en stålsträngad akustisk-gura att lira in med så helt fel blir det inte. 

Om det hade varit möjligt att lägga upp musik här på bloggen så skulle jag göra det men det får vara... ett tag iaf...

onsdag 28 januari 2009

Presentation...

Tjohopp i skogen! Som jag nämnde i inledningsinlägget så heter jag Ludvig Forssell. Jag är en 21-årig kille från Umeå som pluggat japanska på KAI Nihongo School i Shin-Okubo, Tokyo sedan sommarn 2007. Efter att ha pluggat japanska i lite mer än ett och ett halvt år så är jag nu uppe i det som vanligtvis är den högsta "normala" nivån (8) på min skola (eftersom nästan ingen från förra terminens högsta nivån ville göra business-japanskaklassen så skapade skolan en ny super-nivå (9) för den här terminen). Med andra ord så har jag inte så jättestora problem att göra mig förstådd och att hålla normala konversationer på japanska.
Innan jag kom till Japan jobbade jag som truckförare i Oslo för att tjäna ihop pengar till min resa hit (se min gamla blogg).
Utöver att plugga japanska jobbar jag också som svenskalärare här, något som jag gjort sedan sommaren 2008. Utan det jobbet så hade livet nog tett sig rätt slitsamt med det nuvarande priset på den japanska yenen (1000 sek = ca 11 000 yen mot 1000 sek = 18 000 yen i somras).
Jag är sedan länge musiker (vill jag påstå) och bestämde mig därför att jag skulle söka musikuniversitet här redan i april förra året. Det började med att jag kollade upp skolan Tokyo School of Music Shibuya men den visade sig vara ren skit. Superfina lokaler men alla som pluggade där hade noll eller bara några månaders erfarenhet av att överhuvudtaget spela instrument. 
Jag fortsatte sedan kolla upp lite olika skolor bl a Shobi Gakuen Daigaku där jag hade tänkt plugga antingen till låtskrivare eller rock/pop-musiker. I slutändan blev det dock omöjligt då jag glömde att anmäla mig till utlandsstudentsprovet som är nödvändigt för de flesta universitet i Japan (ett misstag som man gör bäst i att undvika).
Så, mina val blev drastiskt färre och jag blev ärligt talat rätt deprimerad. I allt detta så bestämde jag mig för att gå och titta på en skola som jag inte hade några förväntningar på överhuvudtaget, HAL. 

HAL ligger i det nybyggda "Cocoon Tower" (färdigbyggt i oktober 2008) i Shinjuku, Tokyo. Skolan HAL finns sedan tidigare i Osaka, Nagoya och även Paris. I april i år så inleder HAL och de två andra samarbetande skolorna i Cocoon Tower sin undervisning. HAL är i grund och botten en skola för folk som vill bli tv-spelsutvecklare, något som låg till grund för min skepsis när jag först bestämde mig för att kolla in skolans musikavdeldning. Dock så var skolan över alla mina förväntningar och jag insåg rätt fort att jag det var där jag ville plugga. När jag tänker efter så har jag många gånger fått höra att en stor del av den musik jag gjort tidigare varit väldigt lik tv-spelsmusik. 
Sedan visade det sig att skolan, precis som jag, använder sig av Mac och Logic Pro för sin undervisning och musikproduktion så det passade perfekt in med vad jag ville göra. 

Processen för att komma in:
(det här stämmer nog in på rätt många "Senmon-gakkou" i Japan)
  • Besöka skolan och be om applikationsformulär.
  • Betala applikationsavgift (30 000yen).
  • Fixa nödvändiga papper från min japanskaskola (betyg fram till nu plus närvaro), bevis på att jag avslutat gymnasiet i Sverige (eftersom man vanligtvis bara får betygspapper så var jag tvungen att special-beställa detta).
  • Fylla i alla blanketter *noggrant* och sedan lämna in dem.
  • IQ- och japanska-prov samt intervju på skolan.
  • GODKÄND!
Det kanske ser lätt ut men det ska sägas att vartenda steg var asjobbigt. Det som ligger framför mig nu är att övertyga Högskoleverket om att skolan är godkänd av japanska staten så att jag kan få studiestöd och sedan är det "byta visum-processen" (måste gå från pre-collage student till utlandsstudentsvisum).

Det är väl här bloggen börjar på riktigt kan man väl säga... om jag skulle få frågor kring andra tidigare erfarenheter så kommer jag att svara på dem men bakgrundsinformationen är med detta inlägg färdig tänker jag.

Höres!

Inledning




Hej! Ludvig Forssell heter jag. Har varit i Tokyo och pluggat japanska i lite över ett och ett halvt år vid det här laget. Jag höll tidigare på att blogga på www.slitjapan.blogg.se men blev så sjukt less på diverse med den bloggen (har inte skrivit sedan sommarn) så jag bestämde mig för att skapa den här bloggen istället.

I vilket fall som helst, mitt mål med den här bloggen är att sprida så mycket information som jag möjligt kan vad det gäller att bo i Tokyo, börja skolor, skaffa jobb, visum-skit och också då och då något kul men huvudmålet är att bloggen främst skall dokumentera alla de problem och naturligtvis då också lösningar man kan stöta på när man bor i Tokyo.

Huvudsakligen kommer jag till en början att skriva om hur det kan te sig att söka och komma in på högskola/universitet här då jag just kommit in på HAL Collage of Technology and Design där jag ska plugga musik i två år från april är det tänkt.

(Hoppas jag orkar hålla uppe skrivlusten...)
よろしく!